De 5 beste tips om je atletische prestaties te verbeteren

Beoefen je een sport waarbij snelheid en wendbaarheid cruciaal zijn? Lees dan onderstaande tips door. Ze helpen je om je sportprestaties te verbeteren.

1. Zorg dat je sterker wordt.

De relatieve kracht die je kunt genereren (kracht ten opzichte van je eigen lichaamsgewicht) is extreem bepalend voor je atletische prestaties. Sprinten, springen, wendbaarheid, uithouding, in duel gaan, mate waarin je een herhaalde inspanning kunt leveren, werpen, stoten, etc. zijn allemaal gefundeerd op de kracht die je kan zetten op een object. Of het object nu de grond, je tegenstander of een bal is.. Hoe meer kracht je kan ontwikkelen t.o.v. het object, hoe beter je prestatie zal zijn.

2. Eet meer onbewerkt voedsel.

Ook als sporter is je voeding de brandstof voor je lichaam. Het hoeft geen betoog dat kwaliteitsvolle, natuurlijke voeding de voorkeur geniet op gebied van atletische prestaties. Natuurlijke producten zitten boordevol vitamines, mineralen, vezels, etc. wat maakt dat ze voedingsproducten zijn met veel toegevoegde waarde. Bewerkt voedsel zoals voorbereide maaltijden, frisdranken, boterhamslaatjes, koeken, … zijn rijkelijk gevuld met calorieΓ«n maar ontbreken aan toegevoegde voedingswaarde. Hoe minder etiket, hoe beter. Koop dus zo veel mogelijk basisvoedsel, daar ga je al ver mee komen.

3. Warm voor iedere prestatie goed op.

Vrij belangrijk wil je het risico op blessures verminderen. Verwacht niet dat je je sportieve prestaties kan maximaliseren als je als atleet niet goed opwarmt. Waarom? Je lichaamstemperatuur verhogen doet de prestatiecapaciteit toenemen en werkt preventief tegen blessures.

4. Train explosief en met intentie.

Trainen op de snelheid van krachtontwikkeling (rate of force development, RFD) is net zo belangrijk als het trainen op maximale kracht. Plyometrische oefeningen, Olympische lifts, explosieve spring-oefeningen, ballistische training,Β etc. hebben allemaal een positieve impact op de RFD.

Wanneer je als atleet aan weerstandstraining doet en het je bedoeling is om explosiever te worden, train dan ook in de concentrische fase van je oefening explosief. Elke keer je je opduwt tijdens een squat bijvoorbeeld, probeer dit zo explosief mogelijk uit te voeren. Aangezien het niet de bedoeling is om aan een trage bewegingssnelheid zo veel mogelijk kracht te kunnen genereren (je bent niet met powerlifting bezig), hoef je ook niet tot volledige uitputting door te gaan. Je wilt je bewegingssnelheid namelijk nog hoog genoeg kunnen houden. Train fast, get fast.

5. Slaap meer.

Slaap is het meest onderschatte aspect in het verbeteren van sportprestaties. Wanneer je als atleet onvoldoende slaapt, wordt de kans dat je een blessure oploopt sterk verhoogd. Tips om beter te slapen vind je hier.

Inhoudstafel

Gratis bijleren op de B-fit Blog

NOG INTERESSANTE BLOGS...

Scroll naar boven