Hoe gaat personal training in z’n werk?

Wanneer je voor ‘t eerst een fitnesscentrum binnenstapt, kan het intimiderend aanvoelen. Je wordt omgeven door vreemde toestellen waaraan mensen ijverig zitten te sleuren. Het ene al absurder dan het andere. Zelfs na enkele maanden ervaring weet je waarschijnlijk niet wat elk toestel nu precies doet. Of misschien werk je al een tijdje aan dezelfde spiergroep, zonder al te veel zichtbaar verschil te zien. Eén ding is duidelijk: fitness is niet altijd even simpel.

Zo is het idee voor personal training ontstaan. Het soms complexe fitnessgeheel omzetten in eenvoudige, concrete stappen die je kan nemen om dichter bij je sportieve doelen te komen. Ook als gevorderde kan personal training nuttig zijn. Je kan immers altijd bijleren over dingen waarin je interesse hebt. Vandaag heb je verschillende vormen van personal training, aangezien iedereen het op zijn eigen manier aanpakt.

Voor we onze eigen werkwijze toelichten, bespreken we hoe een personal trainer bijdraagt aan de trainingsprogressie van zijn cliënt en welke opleiding je nodig hebt om personal trainer te worden. Zo krijg je meer inzicht in de meerwaarde van personal training, en helpt het je beslissen of het voor jou is weggelegd.

personal training thuis

Wat personal training je oplevert

Volgens Wikipedia is een personal trainer iemand die, na het volgen van een opleiding, voldoende kennis bezit over gezondheid en fitness, en deze kennis weet om te zetten in op maat gemaakte oefeningen en advies voor zijn of haar klant. Deze definitie brengt ons niet erg veel bij en geeft slechts een klein aspect weer over de bijdrage van een trainer. Daarom gaan we dieper in op de rol en verantwoordelijkheid van personal trainers ten opzichte van hun klanten.

Aangezien personal trainers het goede voorbeeld mogen geven, zijn ze (meestal) in goede conditie en hebben ze een actieve, gezonde levensstijl. Hoe iemand zijn of haar rol als personal trainer ziet kan geweldig verschillen, maar over het algemeen gelden de volgende principes:

  • Personal trainers willen je de weg naar een actieve, gezonde levensstijl tonen.
  • Ze willen je iets bijleren over hoe je deze levensstijl bereikt en behoudt, en dat deze aanpassing iets positiefs kan zijn. ’t Is niet enkel afzien en jezelf uithongeren dus.
  • Ze willen je helpen je eigen, specifieke doelen te bereiken.

Om je hiermee te helpen hebben personal trainers kennis en vaardigheden nodig. Als je personal training tot een goed einde wil brengen moet je:

  • over voldoende kennis bezitten op vlak van anatomie, training en voeding
  • de noden van je klant kunnen beoordelen en jezelf schikken wanneer deze veranderen
  • op maat gemaakte trainings- en voedingsplannen kunnen ontwerpen om aan de doelen van je klant te voldoen
  • ervoor zorgen dat deze schema’s veilig en effectief zijn
  • over een grondige kennis beschikken van cardiovasculaire-, mobilisatie- en weerstandsoefeningen
  • en, last but not least, persoonlijke en professionele integriteit handhaven

Met behulp van deze eigenschappen kunnen personal trainers een gevarieerd, aangenaam trainingsplan opstellen die de klant het gevoel geeft dat hij vooruitgang boekt. De trainings- en voedingsplannen zijn dan ook steeds op die vooruitgang gericht en worden aangepast als de klant aanvoelt dat verandering nodig is.

Kwalitatieve personal trainers zijn niet enkel een aanspreekpunt, maar bieden ook ondersteuning en zijn enthousiast in hun werkwijze

Meningen kunnen verschillen, maar bij B-Fit zijn dit onze kernwaarden op vlak van personal training. ’t Is simpelweg meer dan op maat gemaakt trainings- en voedingsadvies.

Zo blijkt al snel dat niet iedereen personal trainer kan worden. Een hele boterham aan vaardigheden en opleidingen komen hieraan te pas. Hieronder overlopen we ze even.

personal training living

Hoe je personal trainer wordt

Als trainer specialiseer je je best in een bepaald aspect van fitness. Er is een brede waaier aan academische opleidingen in zowel bachelor als masterprogramma’s waaruit je kan kiezen, die je voorbereiden op een functie als personal trainer. Enkele voorbeelden zijn: Lichamelijke opvoeding & bewegingswetenschappen, revalidatiewetenschappen & kinesitherapie, en sportgeneeskunde.

Een diploma dat je kwalificeert als personal trainer omvat een uitgebreid gamma aan zowel persoonlijke als professionele skills. Domeinen waarvan je best een basiskennis bezit:

  • Menselijke anatomie en fysiologie
  • Biochemie
  • Sportpsychologie
  • Gezondheids- en ziekteleer
  • Sportpedagogie
  • Biomechanica
  • Inspanningsfysiologie
  • Motorisch leren en motorische controle
  • Groei en ontwikkeling
  • Kinantropometrie
  • Kracht- en conditietraining

Bovendien is niet alleen basiskennis over gezondheid genoeg. Een personal trainer moet ook inzicht hebben in business en marketing om zijn of haar eigen bedrijf rendabel te maken. Tenslotte kan je ook een certificaat behalen om je professionele integriteit te staven. Een certificaat legt immers de nadruk op je werkethiek en je houding ten opzichte van veiligheid.

Als je een resem aan opleidingen en certificaten op je palmares mag schrijven, rest je nog een tripje langs de Kamer van Koophandel. En dan is het officieel!

personal training fitness

Personal training wordt op zodanig veel manieren ingevuld dat de beoefening ervan steeds een hoogst individuele aanpak demonstreert. Iedereen streeft naar zijn of haar persoonlijke doelen en stelt steeds kernwaarden voorop die vaak verschillen.

Over onze algemene visie weet je nu dus wat meer. Maar hoe zit het met onze concrete werkwijze? Hieronder kom je stapsgewijs te weten hoe we omgaan met (nieuwe) klanten.

De werkwijze bij B-Fit

Als het kennismakingsgesprek je bevallen is, is de eerste stap bij ons een intake en testtraining. Dit om te kijken of het effectief wel iets voor jou is.

Stap 1: intakeformulieren invullen

Voor je aan de slag gaat met één van onze personal trainers, vul je eerst een aantal intakeformulieren in. Hier polsen we naar algemene info, je eetgewoonten, trainingsdoelstellingen, stressniveau, je houding ten opzichte van je gezondheid, enzovoort. Kortom: de informatie die we nodig hebben om je beter te leren kennen. Op die manier kunnen we je later voorzien van op maat gemaakt advies, zodat jij makkelijker en efficiënter je doelen bereikt.

Stap 2: het intakegesprek

Nadat we je intakeformulieren grondig hebben doorgenomen, is het tijd voor een intakegesprek en eerste testtraining. Bij de eerste afspraak bespreken we verder je doelen, voedingsgewoonten en motivatie. Met deze info maken we je trainings- en voedingsplan op

Verder komen we met deze eerste testtraining te weten of er een klik is tussen jou en de trainer. De personal in personal training staat uiteraard voor persoonlijk, dus een match met je trainer is meer dan nodig. Heb je een klik? Top! Dan gaan we verder naar stap 3.

Stap 3: je trainings- en voedingsplan samenstellen

Wanneer we genoeg info over je hebben verzameld, gaan we aan de slag om je trainings- en voedingsplan in elkaar te puzzelen. Je trainingsplan bestaat, afhankelijk van je doelen, uit oefeningen waarin mobiliteit, krachttraining en cardio centraal staan. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren geven we meer of minder aandacht aan elk van deze componenten.

Voor je voedingsplan is vooral belangrijk om te weten of je wil afvallen/verstevigen, of spiermassa wil bijkomen. Afhankelijk van deze voorkeur kijken we naar je aanbevolen macronutriënten en het aantal calorieën per dag dat je best consumeert. Om je hierbij te helpen krijg je toegang tot de voedingsapplicatie van B-Fit; zo is het eenvoudig om je consumptie bij te houden. Bovendien kan je trainer je zo perfect opvolgen en heb je een weekoverzicht voor je voeding.

Stap 4: het echte werk begint

Na al dat gepuzzel bezorgen wij jou je gloednieuwe trainingsschema en ga je aan de slag. Voor je eerste trainingen staan wij je bij om alles uit te leggen en na te gaan of alles goed verloopt. Bovendien motiveren we je doorheen het hele proces.

We bieden een aantal opties voor personal training aan:

Is je interesse aangewakkerd? Dan krijg je hier meer informatie over de mogelijkheden.

Inhoudstafel

Gratis bijleren op de B-fit Blog

NOG INTERESSANTE BLOGS...

Scroll naar boven