fbpx

Wat ga je lezen in dit allesomvattend artikel over personal training?

 

 1. Wat een personal trainer jou bijdraagt
 2. Hoe je een personal trainer wordt
 3. De werkwijze van B-Fit

 

Wanneer je je voor ‘t eerst in een fitnesscentrum begeeft, kan het best lijken alsof je net de jungle binnenwandelt: je wordt omgeven door vreemde toestellen waaraan mensen ijverig zitten te sleuren, het ene toestel vaak absurder dan het andere. Zelfs na enkele maanden ervaring weet je waarschijnlijk niet wat elk toestel nu precies doet. Of misschien werk je al een tijdje aan dezelfde spiergroep, zonder al te veel zichtbaar verschil te zien. Eén ding is duidelijk: fitnessen is niet altijd even simpel.

 

Zo is (min of meer) het idee voor personal training ontstaan: om het soms complexe geheel dat fitness is, om te zetten in eenvoudige, concrete stappen die je kan nemen om aan je gezondheid te werken. Later ontdekten ook gevorderden dat ze personal training konden gebruiken: je kan immers altijd iets nieuws leren over je training, of over je gezondheid. Vandaag heb je personal training in alle vormen en kleuren, aangezien iedereen het op zijn manier aanpakt. In deze blog lees je uiteraard hoe wij bij B-Fit te werk gaan.

 

Alvorens we onze werkwijze uitstippelen, kaarten we eerst aan hoe een personal trainer bijdraagt aan (de vooruitgang van) zijn cliënt en welke opleiding je nodig hebt om personal trainer te worden. Zo krijg je meer inzicht in de meerwaarde van personal training, en helpt het je te beslissen of het voor jou is weggelegd.

personal training thuis

Wat een personal trainer je bijdraagt

Volgens Wikipedia is een personal trainer iemand die, na het volgen van een opleiding, voldoende kennis bezit over gezondheid en fitness, en deze kennis weet om te zetten in op maat gemaakte oefeningen en advies voor zijn of haar klant. Deze definitie brengt ons niet bijster veel bij en geeft slechts een klein aspect weer over de bijdrage van een personal trainer. Daarom gaan we dieper in op hoe wij de rol en verantwoordelijkheid zien van personal trainers, ten opzichte van hun klanten.

 

personal training voedingAangezien personal trainers het goede voorbeeld moeten geven, zijn ze (meestal) in conditie, gezond en hebben ze een actieve levensstijl. Hoe iemand zijn of haar rol als personal trainer ziet kan geweldig verschillen, maar over het algemeen gelden de volgende principes:

 

 • Personal trainers willen je de weg tot een gezonde levensstijl aantonen
 • Ze willen je iets bijleren over hoe je deze levensstijl kan bereiken en behouden, en dat deze aanpassing iets positiefs kan zijn (niet enkel afzien en jezelf uithongeren)
 • Ze willen je helpen je eigen, specifieke doelen te bereiken

 

Om jou op deze manieren te helpen hebben personal trainers heel wat kennis en vaardigheden nodig. Als je personal training tot een goed einde wil brengen moet je:

 

 • Over voldoende kennis bezitten op vlak van anatomie, training en voeding
 • (De noden van) je klant kunnen beoordelen, en jezelf schikken wanneer deze veranderen
 • Op maat gemaakte trainings- en voedingsplannen kunnen ontwerpen om aan de vraag van je klant te voldoen
 • Ervoor zorgen dat deze schema’s veilig en effectief zijn
 • Over een grondige kennis beschikken van cardiovasculaire-, mobiliteits- en weerstandsoefeningen
 • En, last but not least, persoonlijke en professionele integriteit handhaven

 

Met behulp van deze eigenschappen kunnen personal trainers een gevarieerd, aangenaam trainingsplan opstellen die de klant het gevoel geeft dat hij vooruitgang boekt. De trainings- en voedingsplannen zijn dan ook steeds op die vooruitgang gericht en kunnen aangepast worden als de klant aanvoelt dat verandering nodig is.

 

Kwalitatieve personal trainers zijn niet enkel een aanspreekpunt, maar bieden ook ondersteuning en zijn enthousiast in hun werkwijze. Hun vooropgestelde doelen gaan dan ook verder dan de klant iets bijbrengen; echte voldoening vloeit voort uit eigen enthousiasme zodanig overbrengen dat de klant gemotiveerd blijft om zijn fitness- en gezondheidsdoelen te behalen.

 

Meningen kunnen verschillen, maar bij B-Fit zijn dit onze kernwaarden op vlak van personal training. Meer dan op maat gemaakt advies.

 

Zo blijkt al snel dat niet iedereen personal trainer kan of mag worden. Een hele boterham aan vaardigheden en opleidingen komen hieraan te pas. Hieronder overlopen we ze even.

personal training living

Hoe je een personal trainer wordt

 

Allereerst zal je je als personal trainer moeten specialiseren in een bepaald aspect van fitness. Er is een brede waaier aan academische opleidingen in zowel bachelor als master programma’s waaruit je kan kiezen, die je voorbereiden op een functie als personal trainer. Enkele voorbeelden zijn: Lichamelijke opvoeding & bewegingswetenschappen, revalidatiewetenschappen & kinesitherapie, en sportgeneeskunde.

 

Een diploma dat je laat kwalificeren als personal trainer omvat een uitgebreid gamma aan zowel persoonlijke als professionele skills. Domeinen die je zeker onder de knie moet hebben zijn:

 

 • Menselijke anatomie en fysiologie
 • Biochemie
 • Sportpsychologie
 • Gezondheids- en ziekteleer
 • Sportpedagogie
 • Biomechanica
 • Inspanningsfysiologie
 • Motorisch leren en motorische controle
 • Groei en ontwikkeling
 • Kinantropometrie
 • Kracht- en conditietraining

Bovendien is niet alleen basiskennis over gezondheid genoeg; een personal trainer moet ook inzicht hebben in business en marketing om zijn of haar eigen bedrijf rendabel te maken. Ten slotte kan je ook een certificaat behalen om je professionele integriteit te staven. Een certificaat legt immers de nadruk op je werkethiek en je houding ten opzichte van veiligheid.

 

Als je een resem aan opleidingen en certificaten op je palmares mag schrijven, rest je nog een tripje langs de Kamer van Koophandel. En dan is het officieel!

 

Personal trainer word je dus niet zomaar. Er is een stevige portie toewijding nodig om personal trainer te worden, en doorzettingsvermogen om succesvol te worden. Dit alles staat in het teken van de klant: een tevreden klant werkt uiteraard in het voordeel van beide partijen.

 

***************

personal training fitness

 

Personal training wordt op zodanig veel manieren ingevuld dat de beoefening ervan steeds een hoogst individuele aanpak demonstreert. Iedereen streeft naar zijn of haar persoonlijke doelen en stelt steeds kernwaarden voorop die vaak verschillen. Over onze algemene visie weet je nu dus wat meer. Maar hoe zit het met onze concrete werkwijze? Hieronder kom je stapsgewijs te weten hoe we omgaan met (nieuwe) klanten.

 

De werkwijze van B-Fit bij personal training

Stap 1: Intakeformulier invullen


Voor je aan de slag gaat met één van onze personal trainers, vul je eerst een aantal intakeformulieren in. Hier polsen we naar algemene info, je eetgewoonten, trainingsdoelstellingen, stressniveau, je houding ten opzichte van je gezondheid, enzovoort. Kortom: de informatie die we nodig hebben om een profiel van je uiteen te zetten. Op die manier kunnen we je voorzien van op maat gemaakt advies, zodat jij makkelijker (en vooral efficiënter) je doelen bereikt.

 

Ik kan je helpen met personal training!

Het belang van zo’n formulier bestaat eruit dat we niet alleen eenvoudiger een trainings- en voedingsplan kunnen opstellen, maar ook kunnen vaststellen waar het voordien misliep. Zo, dan kunnen we over naar de volgende stap.

Stap 2: Intakegesprek


Nadat we je intakeformulieren grondig hebben doorgenomen, is het tijd voor een intakegesprek. Bij de eerste afspraak gaan we dieper op jouw profiel in: we vragen verder naar je doelen, voedingsgewoonten en motivatie. Je concrete doelen zijn uiteraard heel belangrijk, hierop zullen we ons namelijk baseren voor je trainings- en voedingsplan. Zo weten we welke zones prioriteit zijn voor jou en of je bereid bent om hier eerder matig of net hard aan te werken.

 

Verder komen we te weten of er een klik is met jouw personal trainer. De personal in personal training staat uiteraard voor persoonlijk, dus een match met je trainer is meer dan nodig. Heb je een klik? Top! Dan gaan we verder naar stap 3.

Stap 3: Opmaak geïndividualiseerd trainings- en voedingsplan

 

Wanneer we genoeg informatie over jou hebben verzameld, kunnen wij aan de slag om je trainings- en voedingsplan in elkaar te puzzelen. Je trainingsplan zal bestaan uit oefeningen waarin mobiliteit, krachttraining en cardio centraal staan. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en doelstellingen, kan je meer of minder aandacht geven aan elk van deze componenten. Om aan elk van deze componenten te voldoen, maken we, concreet, vaak gebruik van gepaarde sets en METCON’s om zo efficiënt mogelijk te trainen. Perfect om je stevig in het zweet te zetten én maximaal resultaat te halen.

 

Voor je voedingsplan is vooral belangrijk om te weten of je wil afvallen/verstevigen, of spiermassa wil bijkomen. Afhankelijk van deze voorkeur kijken we naar je aanbevolen macronutriënten en het aantal calorieën per dag dat je best consumeert. Om je hierbij te helpen krijg je toegang tot de voedingsapplicatie van B-Fit; zo is het eenvoudig om je consumptie bij te houden. Bovendien kan je trainer je zo perfect opvolgen en heb je een weekoverzicht voor je voeding.

Stap 4: De trainingen zelf

 

Na al dat gepuzzel bezorgen wij jou je gloednieuwe schema en kan je aan de slag. Voor je eerste training staan wij je bij om alles uit te leggen en na te gaan of alles goed verloopt: zijn er dingen die je wil veranderen aan je schema, of voer je de nieuwe oefeningen wel correct uit? Dit vissen we uit tijdens je eerste training. Bovendien motiveren we je doorheen het hele proces: zo haal je maximaal resultaat en zet je misschien wel een nieuw persoonlijke record.

 

Ook kan je kiezen om meerdere trainingen samen met je personal trainer uit te voeren. Weet je dat monday blues jou steevast te pakken krijgt en is je motivatie dan ver zoek? Dan kan je een training inplannen om die motivatie vanuit een andere hoek te verkrijgen. Aan jou de keuze.

 

Ten slotte willen we je nog even meegeven dat we verschillende soorten personal training aanbieden. Zo kan je in je favoriete omgeving aan je gezondheid werken.

 

Onze opties voor personal training:

 

 

Is je interesse aangewakkerd? Dan kan je via het formulier hieronder meteen meer informatie verkrijgen over personal training!

Naam:*

E-mailadres:*

Telefoonnummer:*

Woonplaats:*

Ik ben een ... *

Ik wil meer info over ... *

Ik heb graag een kennismakingsgesprek in:*

Afspreken lukt me ... *

Met wat kunnen we je helpen?*

Promocode:

 

Zo, dit is alles wat je moet weten over personal training. Als je nog vragen hebt, mag je altijd een mailtje sturen naar info@bfitpersonaltraining.be.

We kijken er naar uit om je te mogen begeleiden.

 

 

Laat een reactie na