Wat is cellulite en hoe verminder je het?

Wat is cellulite?

Cellulite is een huidfenomeen dat voorkomt bij 85% tot 98% van de volwassen vrouwen boven de 20 [2]. Ze hebben last van een zogenaamde sinaasappelhuid die zich manifesteert op de bovenbenen en billen.

 

Er zijn verschillende graden van cellulite te onderscheiden. Van graad 0, waarbij er geen zichtbare tekenen aanwezig zijn en waarbij de huid strak is, tot graad 4, waarbij de cellulite zich manifesteert als een oranjeachtige textuur die gepaard gaat met diepe groeven en verzakte gebieden.

Hieronder een veelzeggend voorbeeld van cellulitis. Want laat ons eerlijk zijn, beelden zeggen zoveel meer dan woorden.

Aanwezigheid van cellulite - afwezigheid van cellulite
Aanwezigheid van cellulite – afwezigheid van cellulite

 

Oorzaken van cellulitis

De groeven en inkepingen zijn het resultaat van vetcellen die door de huid uitsteken [2] (figuur 2). Cellulite komt voornamelijk voor in lichaamszones die veel vetopslag hebben. De gevarenzones bij vrouwen lokaliseren zich ter hoogte van de hamstrings (achter- dijbeenspieren) en de billen.

Je kan nu denken “Ja, vrouwen hebben gewoonweg een hoger vetpercentage dan mannen, dus daarom zijn onze dames gevoeliger voor cellulite”. Deze gedachte is jammer genoeg foutief. Wanneer we het vetpercentage bij vrouwen en mannen gelijkstellen, komt cellulite bij vrouwen nog altijd meer voor dan bij mannen. De eigenlijke boosdoener is de huidstructuur, die verschilt namelijk tussen de twee geslachten.

Bij vrouwen is het bovenste deel van het subcutane weefsel (= het weefsel onder de huid) dikker en de vetcelkamers groter en meer verbogen. Dit zorgt ervoor dat deze celkamers door de wirwar van bindweefsel en huid drukken. Deze uitpuiling leidt tot de vorming van putjes in de huid, wat je kan vergelijken met een watermatras die op een berg stenen ligt.

 

cellulitis

 

Hoe verminder je cellulite?

Uit de warboel van alle ‘nonsense’ die je in de literatuur, op het internet of op tv tegenkomt (hiermee bedoelen we de goed uitziende farmaceut met lange witte jas die je tijdens de middag op je tv kan zien en die wel één of ander wondermiddeltje uitgevonden heeft), kunnen we toch een zekere conclusie trekken vanuit onafhankelijke, gerandomiseerde, gecontroleerde testen van hoge kwaliteit.

Hierbij volgen we de redenering van Zenni et al. (2015): “Geen behandeling is compleet succesvol, aangezien er geen enkele behandeling is die meer is dan mild en tijdelijk werkt.”

Kort gezegd: onze vriend de farmaceut vanuit de televerkoop met zijn nieuwste crème of luxe laserbehandeling mag je dus zonder zorgen volledig negeren. Idem voor operatieve ingrepen.

In het beste geval kunnen deze behandelingen het uiterlijk van cellulite verbergen of zelfs verminderen. Helaas zal dit maar van korte duur zijn.

Voor de moed je in je schoenen zakt en je de hoop op een strak achterwerk voorgoed vaarwel zegt, is er gelukkig één enorme uitzondering. De meest voor de hand liggende behandeling van allemaal: vetverlies.

In plaats van al de gevolgen trachten te verdoezelen met verschillende crémes, pak je gewoonweg beter de oorzaak zelf aan. De ernst van cellulite correleert met de mate van lichaamsvet [2] en bijgevolg vermindert het uiterlijk van cellulite door vetverlies [2].

Andere behandelingen die succesvol lijken, doen dit waarschijnlijk omdat ze leiden tot vetverlies [2,3]. Alle andere behandelingen die resultaten boeken komen dus hoogstwaarschijnlijk op hetzelfde beginsel neer, namelijk vetverlies. En niet omdat ze de huidstructuur veranderen.

De zichtbaarheid van cellulite komt en gaat dus met lichaamsvet. De kans dat het zichtbaar is, daalt drastisch wanneer het lichaamsvetpercentage van een vrouw onder de 20% ligt.

Wat en hoe moet je nu juist trainen om cellulite te vermijden?

De billen en de benen trainen, allemaal goed en wel, maar hoe ziet zo een training er nu eigenlijk uit?

Hieronder geven we je enkele topoefeningen die je thuis kan gebruiken om de stevigheid van je achterwerk en benen een serieuze boost te geven.

Bodyweight hip thrust

 

Deficit split squats

 

Bodyweight single leg hip thrust

 

Single-leg deadlift

 
 

Al deze bovenstaande oefeningen kan je gebruiken in een trainingsprogramma voor thuis. Op deze manier hoef je niet perse naar het fitnesscentrum om de focus op het verstevigen van je bil-en beenspieren te leggen om cellulite te verminderen.

 

Een trainingsprogramma voor in het fitnesscentrum nodig? Lees dan dit artikel.

booty gains

 

Hoe cellulite verminderen: de samenvatting

  • Cellulite is een huidfenomeen dat voorkomt bij 85% tot 98% van de vrouwen boven de 20.
  • Cellulite komt voornamelijk voor in lichaamszones die veel vetopslag hebben.
  • Er is geen oplossing voor, maar er is wel de mogelijkheid om de zichtbaarheid ervan te verlagen door vetverlies (de zichtbaarheid van cellulite komt en gaat met lichaamsvet), spieropbouw en een goede gezondheid.

Dit artikel is deels gebaseerd op één van de modules van de Henselmans PT cursus.

Inhoudstafel

Gratis bijleren op de B-fit Blog

NOG INTERESSANTE BLOGS...

Scroll naar boven