Hoeveel kost personal training? Gemiddelde prijzen en onze tarieven

“Wat kost personal training?” is één van de eerste vragen die potentiële cliënten hebben. Logisch natuurlijk. Alles komt met een prijskaartje.

Hoewel het een ietwat lastige vraag is omdat er verschillende elementen meespelen, proberen we ze in dit artikel zo goed mogelijk te beantwoorden. 

De kost van personal training is namelijk afhankelijk van heel wat factoren. In dit artikel gaan we dieper in op deze factoren, bespreken we de gemiddelde kostprijs van personal training, geven we mee hoeveel een coaching bij ons kost en overlopen we de dingen die je kan doen om tegen een lagere prijs persoonlijk begeleid te worden.

De gemiddelde marktprijs en factoren die de kost van personal training bepalen

Het gemiddelde uurtarief van een personal trainer ligt rond de € 60, maar kan variëren tussen de € 40 en € 120. De exacte kostprijs is afhankelijk van verschillende factoren:

1. Opleiding en ervaring van de personal trainer

In België is het poepsimpel om als personal trainer door het leven te gaan. Je volgt één van de tientallen opleidingen die beschikbaar zijn, benoemt jezelf tot ‘personal trainer’ en je kan aan de slag.

Deze lage instapdrempel betekent dat er de laatste jaren enorm veel trainers zijn bijgekomen. Iedereen die sporten fijn vindt en vast zit in zijn/haar professionele carrière, kan een opleiding volgen van een aantal avonden en zich ‘gecertificeerd personal trainer’ noemen.

Dit heeft ervoor gezorgd dat er veel verschil zit in de kwaliteit en ervaring van personal trainers. Sommigen hebben er een jarenlange academische opleiding aan een hogeschool of universiteit voor gevolgd, anderen zijn aan de slag gegaan na een aantal uren studie. 

In tegenstelling tot kinesitherapie, is personal trainer geen beschermd beroep. Dit houdt in dat iemand zich alleen ‘kinesist’ mag noemen wanneer deze een universitaire opleiding achter de rug heeft en een RIZIV-nummer heeft.

Bij B-Fit geloven we in de meerwaarde van het werken met hooggekwalificeerde, ervaren trainers en scholen we ons constant bij. Zo hebben de meesten van ons team een bachelor- of masteropleiding LO en bewegingswetenschappen, of kinesitherapie achter de rug. Daarnaast hebben alle coaches een interne opleiding en stage gevolgd en komen we geregeld samen om van elkaar te leren. Op die manier maximaliseren we de veiligheid, efficiëntie en resultaten van onze coachingstrajecten.

2. Locatie van de trainingssessies

De prijs van personal training is erg afhankelijk van de locatie. Trainingssessies op locatie (op een bedrijf, bij iemand thuis, …) zijn bijvoorbeeld duurder dan in het fitnesscentrum door de extra verplaatsingskosten.

kost personal training

Soms heeft een personal trainer ook een eigen studio. Vaak zullen de prijzen daar ook hoger liggen dan trainingssessies in een commercieel fitnesscentrum.

Tenslotte zal ook de regio de prijs mee bepalen. Personal training zal bijvoorbeeld goedkoper zijn in Limburg dan in Antwerpen.

3. Aantal deelnemers aan de trainingssessies

Hoe meer deelnemers aan een trainingssessie of coachingstraject, hoe goedkoper het wordt voor elke persoon. Wanneer je de prijs van personal training wil drukken, zullen duotrainingen of small group personal training extra interessant zijn.

4. Inhoud en doelgroep van het coachingstraject

Een factor die de kostprijs van coachingssessies mee bepaalt, is de inhoud ervan. Zo zijn begeleidingstrajecten voor ondernemers en bedrijven vaak duurder dan die voor particulieren. Dit komt omdat coachingstrajecten van zelfstandigen, CEO’s of KMO’s een specifieke aanpak vragen en ze in veel gevallen fiscaal aftrekbaar zijn.

tarief personal training

Daarnaast is het mogelijk om trainings- en voedingsbegeleiding te krijgen die volledig online doorgaat. Zonder contact en begeleide sessies in levende lijve dus. Het voordeel van zo’n online coachingstrajecten is natuurlijk de prijs, deze ligt veel lager dan live begeleiding. Het nadeel is dan weer dat er geen live contact plaatsvindt om de trainingstechniek bij te sturen. Dit wordt meestal opgelost door de uitvoering van oefeningen te filmen zodat een coach deze online kan analyseren en bijsturen.

5. Aantal trainingssessies per week

Hoe meer je van iets aankoopt, hoe minder je betaalt per individueel stuk. Dit geldt ook voor personal training. Als je bijvoorbeeld voor twee begeleide sessies per week kiest, zal je minder moeten betalen per sessie dan wanneer je voor één begeleide sessie per week kiest.

Wat kost personal training bij B-Fit?

Omdat we met diverse types cliënten werken, van ouders tot CEO’s en topsporters, werken we bij B-Fit met verschillende soorten lidmaatschappen. 

Sommige van onze klanten willen meerdere keren per week afspreken, anderen een tweetal keer per maand. Sommige klanten willen onmiddellijk een commitment voor minimaal 6 maanden, anderen willen in een maandelijks opzegbaar coachingstraject stappen. Door het aanbieden van verschillende lidmaatschappen, proberen we onze coachingstrajecten voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te maken.

De lidmaatschappen met live trainingssessies, zowel voor particulieren als ondernemers, bestaan bij ons uit:

 • Een aantal begeleide trainingssessies per maand, afhankelijk van het lidmaatschap
 • Een uitgebreide startgids
 • Geïndividualiseerde en continu bijgewerkte trainingsplannen
 • Gepersonaliseerde voedingsbegeleiding
 • Een onbeperkte contactmogelijkheid
 • Toegang tot onze trainings- en voedingsapplicatie
 • Toegang tot onze community supportgroep

Je betaalt voor deze coachingstrajecten enkel voor de begeleide trainingssessies en het opstellen van de trainingsplannen (€ 30-50 voor alle trainingsplannen samen, afhankelijk van het lidmaatschap). De rest van de inhoud bieden we als extra service aan. 

De prijs per trainingssessie wordt bepaald door de verschillende factoren die eerder in dit artikel zijn uitgelegd en ligt bij ons voor individuele coachingstrajecten gemiddeld rond de €65. Duotrainingen worden goedkoper gemaakt per persoon door te werken met een korting van 25%.

Tenslotte werken we bij B-Fit met een 30 dagen niet-tevreden, geld-terug garantie. Niet enthousiast over het lidmaatschap? Dan krijg je van ons het geld teruggestort van de nog niet gegeven trainingssessies.

Wat kost SMALL GROUP personal training bij B-Fit?

Als je personal training te duur vindt, is small group personal training een prima alternatieve oplossing.

Tijdens small group personal training sport je begeleid in een kleine groep van maximaal 5 mensen. Je krijgt persoonlijke trainings- en voedingsbegeleiding, en sport minimaal één keer per week in een groep van 5 personen. 

Dit is inbegrepen bij small group personal training:

 • Één of meerdere keren per week een begeleide training in groep
 • Een persoonlijk trainingsprogramma voor thuis of in de fitness
 • Gepersonaliseerde voedingsbegeleiding
 • Online ondersteuning
 • Toegang tot onze trainings- en voedingsapplicatie.
 • Feedback op je trainingstechniek
 • Toegang tot onze community supportgroep

De prijs voor een small group trainingssessie start aan €20 per sessie.

Wat kost online coaching bij B-Fit?

Een goedkopere variant van een gepersonaliseerd coachingstraject, bestaat enkel uit online contact. 

Dit is inbegrepen bij online coaching:

 • Geïndividualiseerde en continu bijgewerkte trainingsplannen
 • Gepersonaliseerde voedingsbegeleiding
 • Een uitgebreide startgids
 • Één keer per week contact of een onbeperkte contactmogelijkheid
 • Toegang tot onze trainings- en voedingsapplicatie
 • Online feedback op je trainingstechniek
 • Toegang tot onze community supportgroep

We bieden hierbij twee verschillende formules aan, die beide maandelijks opzegbaar zijn: 

 1. Een basis lidmaatschap aan € 139 per maand. 
 2. Een premium lidmaatschap aan € 197 per maand.

De twee lidmaatschappen zijn quasi identiek. Het grote verschil is te vinden bij de contactmogelijkheid.

Bij het basis lidmaatschap is er één vaste dag per week voor een antwoord op je vragen en is het contact enkel per mail.

Bij het premium lidmaatschap daarentegen is er een onbeperkte contactmogelijkheid en is het contact via verschillende kanalen mogelijk.

Meer informatie over onze online coaching vind je hier.

Voor welk type coaching kiezen?

Dit is een vraag die enkel jij kan beantwoorden. Maar we helpen je graag mee de beste optie kiezen tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Tijdens dit eerste gesprek met één van onze coaches overlopen we je persoonlijke doelstellingen, voorkeuren, verwachtingen en hoe we je exact kunnen helpen. We lichten de mogelijkheden en onze werkwijze verder toe, en beantwoorden de vragen die je al hebt.

Tenslotte is deze kennismaking erop gericht om met elkaar kennis te maken (you kiddin’ me?), te bekijken of er een match is en we met elkaar willen verder werken. Zoals eerder vermeld is dit een gratis gesprek zonder verdere verplichtingen.

Een zachte interesse is gewekt? 

Dan resteert er nog één iets.

Hier een kennismaking aanvragen. Je ontvangt een antwoord binnen de 24u.

Inhoudstafel

Gratis bijleren op de B-fit Blog

NOG INTERESSANTE BLOGS...

Scroll naar boven