Waarom wel of niet gewicht verliezen met een shake-dieet?

Shakes, ze zijn er in alle smaken, vormen en maten. Wheyshakes, afslankshakes, maaltijdshakes, enzovoort.. You name it, they’ve got it.

Vaak hoor of lees je dat je door het drinken van één of andere shake gewicht kan verliezen aan een snel tempo. En vaak klopt dit zelfs.. Maar waarom?

Allereerst bevat een standaard eiwitshake (30 gram eiwitpoeder aangelengd met water) zo’n 120kcal. Stel je drinkt er 5 per dag, dan kom je uit op een totale calorie-opname van 600kcal, wat erg weinig is! De kans dat je energie-verbruik lager ligt dan die 600kcal is zo goed als onbestaande; resultaat: je verliest gewicht.

Daarnaast werkt een ‘eiwitshake-dieet’ ook omdat eiwitten de hongergevoelens onderdrukken. Een eiwitrijke maaltijd zal er dus voor zorgen dat je sneller en langer verzadigd zal zijn, je zal dus minder snel honger krijgen tijdens zo’n dieet.

Ten slotte zal je automatisch veel minder calorieën per dag opnemen omdat je heel wat voedingsproducten niet mag eten of ze moet vervangen door een shake.

Klinkt allemaal te mooi om waar te zijn hé? Er zit namelijk een serieuze adder onder het gras… Een adder die ervoor zorgt dat de kans groot is dat je na je shake-dieet terug gewicht zal bijkomen.

Het is namelijk zo dat de meeste mensen het niet echt zien zitten om een leven lang shakes te drinken en dus na een tijdje op hun oude eetgewoontes terugvallen. Wil je gewicht verliezen en dit behouden, dan moet je ervoor zorgen dat je je eetpatroon blijvend wijzigt zonder dat je er al te veel problemen mee hebt. Daarnaast kan je ook je gezond verstand aanspreken en inzien dat shakes je nooit dezelfde nutritionele voordelen (vitamines, mineralen, vezels, etc.) zullen kunnen geven in vergelijking met echt natuurlijk voedsel.

Het principe van snel gewicht verliezen en snel terug gewicht aankomen geldt trouwens voor alle radicale diëten… Op korte termijn werkt het allemaal behoorlijk, maar eens je terug je ‘gewone kost’ wil eten kom je gegarandeerd terug gewicht bij.

Oplossing? Kiezen voor een calorie-restrictief dieet dat aangepast is op jouw voorkeuren en mét gebruik van veel natuurlijke producten die voor een lang verzadigend gevoel kunnen zorgen.

Ten slotte geven we mee dat het wijzigen van gedragspatronen (die vaak hebben geleid tot overgewicht) een heel belangrijke tool is in gewichtsverlies. Overgewicht is vaak gerelateerd aan verkeerde gedragspatronen ten opzichte van voedsel (te snel eten, eten terwijl je afgeleid bent, kortom niet ‘bewust’ eten, etc.), hierop als coach inspelen is cruciaal als je wil dat je cliënt consistent gewicht kan blijven verliezen en het streefgewicht ook kan behouden.

Moraal van het verhaal: blijf weg van radicale shake-diëten als je blijvend resultaat wil!

 

Inhoudstafel

Gratis bijleren op de B-fit Blog

NOG INTERESSANTE BLOGS...

Scroll naar boven